PIRLANTA...
"Aşk tanrısı Eros bile okunun ucuna bir elmas taktı; aşkın büyüsü baş döndürsün, aşıklar ölümsüz olsun diye. "
Evlenicek olanlar, evlenmeyi düşünenler, kendi pırlantamı kendim alırım diyenler.. Pırlantada şimdi bahsedeceğim konuları bilmeden yola çıkmayın... Şunuda söyleyeyim: Bu konular kesinlikle pırlantaya sahip olduğunuz özel nedenden daha değerli olamayacaktır....
Pırlanta seçerken sadece karatına bakmak yetmiyor.. Pırlanta seçiminde 4 ana unsur var... 4C KURALI :
Kesim (Cut)
Renk (Colour)
Berraklık (Clarity)
Karat Ağırlığı (Carat Weight)
Şimdi kısaca bu konulara bakalım:
1)Kesim (Cut)
İnsan eliyle yaratılan tek özellik kesimdir. Eğer pırlantanızın kesimi iyi yapılmışsa pırlantanızın ışıltısı gözlerinizi kamaştırır. Çünkü kesimin hassasiyeti pırlantanızın ışığı yansıtma ve kırma oranını belirler. Aslında kesim sözcüğü pırlantanın şeklini belirler. En çok bilinen kesimler şunlardır.

Gelelim kesim konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğine :
- Satın aldığınız yerden tüm kesimleri ve şekilleri çıkarmasını isteyin.
- Pırlantanızı seçerken ışığa tutun ve ışığın taşın içinde nasıl hareket ettiğine bakın.
- Işık gökkuşağı renklerini dışarı yansıtmalıdır.
Hepsi renksiz gibi görünsede pırlantalar 20den fazla renk tonuna sahiptirler. Bir pırlanta ne kadar renksiz ise o kadar değerlidir. Şunu da söylemeden geçmeyeyim: tamamiyle renksiz pırlanta yok denecek kadar azdır :) Çok belirgin bir renge sahip pırlanta da yok denecek kadar azdır. Durun kafanız karışmasın... Bu renk işini siz gözle anlayamazsınız.. Uzmanların kontrollü ışıklar ile bakması gerekmektedir. Pırlantada renkler D-Z arasındadır.
- En nadir bulunan ve en beyaz olanlar D, E, F, G’dir ,
- G-H-I-J aralığındaki pırlantalar renksize yakın pırlantalar olup neredeyse renksiz gibi görünen pırlantalardır.Dünya piyasasında firmalar daha çok bu renk aralığındaki pırlantaların satışını yapmaktadır.
- Ayrıca pırlantaların büyük çoğunluğu H-L renkleri arasındadır.
- M rengi ve altındakilerde gözle görülebilir sarımtırak bir renk tonu vardır.

3) Berraklık (Clarity)
Her elmas tektir. Elması kendine özgü kılan kristalleşme sürecinde karışan diğer maddeciklerdir. Bunların sayısı, rengi, yapısı, büyüklüğü ve konumu, elmasın doğallığını gösterir. Bunlara "leke" adı da verilir. Bu izler ne denli az olursa, pırlanta o kadar çok ışık yansıtır ve bu nedenle daha çok değer kazanır. Doğal iz taşımayan pırlanta bulmak çok zor olduğundan, izi en az olan pırlanta "kusursuza yakın" sayılır.
Berraklık konusunda genelde gözle görebilmeniz mümkün değildir. Ancak sertifikasına bakıp kontrol edebilirsiniz :)

4) Karat (Carat)
Pırlantanın ağırlığı karat ile ölçülür. (1 karat = 0,20 gramdır) Diğerleri zor ama bu konuyu çok rahat görebilirsiniz. Daha büyük elmaslar doğada az bulunur, o yüzden pahalıdırlar. Bir karatlık tek bir pırlantanın fiyatı aynı renk, berraklık ve kesimdeki yarım karatlık iki pırlantadan daha pahalıdır.

Pırlantanıza sadece karat ağırlığıyla değer biçerseniz yanılgıya düşmüş olursunuz...